header image

Fiske

Vår fiskecamp ligger strax utanför Hovmantorp. Runt Ormeshaga finns ett flertal fina fiskevatten av olika karaktär. Bland annat den stora sjön Rottnen som är vida berömd för sin grova abborre och stora gäddor. Likaså sjön Vasen som trots att den är mycket mindre rymmer fina bestånd av en mängd olika fiskarter. Inom området finns även put-and-take dammar. Rast och grillplatser finns vid dom större sjöarna.

FISKARTER
Gädda och abborre är de vanligaste sportfiskarna inom området och finns i stora mängder i de flesta sjöar. Samtidigt finns här gott om olika vitfiskar som mört, braxen och sutare. I put-and-take dammarna finns regnbåge och öring.

Rottnen: gädda, abborre och gös, samt olika vitfiskar och kräftor.
Vasen: gädda, abborre samt olika vitfiskar och kräftor.
Ronnebyån: Gädda, abborre samt kräftor och olika vitfiskar.

FISKESÄSONG
Förutom fiske under den isfria perioden har vi ett utmärkt vinterfiske efter abborre. Även angelfiske efter gädda vintertid.

Gädda april - oktober
Abborre maj - oktober
Gös augusti - oktober
Sutare maj - september
Braxen maj - september
Kräftor augusti-september

FISKEREGLER
I områdets sjöar och vattendrag krävs fiskekort. På fiskekortet framgår i detalj vilka regler som gäller.
Spinnfiske:  gädda, abborre och regnbåge
Flugfiske: regnbåge och öring
Trolling: gädda, gös och abborre
Mete: sutare och braxen
Angelfiske:   gädda
Pimpel:  abborre
UTRUSTNING
Hyr Fiske- utrustning för gädd- och abborr- fiske av oss eller ta med egen utrustning. Varma och oömma kläder kan behövas, likaså stövlar samt regnställ.
BÅTAR
Mindre plastbåtar lämpliga för 2 - 4 personer finns för uthyrning. Ankare, åror och flytvästar ingår.

FISKEMETODER
Gäddsäsongen börjar efter islossningen vilket normalt sker i april och varar sedan över sommaren och fram till slutet av oktober. Vintertid tas gäddan med fördel på angel vilket är en gammal traditionell metod.

Abborren metas och spinnfiskas under hela den isfria tiden men riktigt bra blir fisket först i maj då abborren leker. Sommartid kan abborren metas med mask eller fiskgli som agn. Vid spinnfiske används små spinnare och minivobblers. Vasar, vassruggar och friliggande grund brukar vara giftiga ställen. Under hösten tas abborren enklast på pimpel från båt liksom under vinter då de stora abborrarna gärna tar på ett pimpelblänke agnad med en mask eller ett abborröga. 

Gösen tillhör sommaren, juni, juli och augusti är de bästa månaderna. Fiske med jigg som får studsa mot botten eller mete med agnfisk är två metoder som ofta är ett mycket bra alternativ till den traditionella dragrodden med mindre vobblers på släp.

Sutaren och andra vitfiskar fiskas med fördel under årets varmaste tid, bäst brukar fisket vara under tidiga morgnar och sena kvällar. Mask, magott och majs tillhör de tre populäraste agnen. Kräftfisket sker i augusti och september.

FISKEGUIDER
Fiskecampen har duktiga fiskeguider som kan områdets vatten som sin egen ficka. De kan visar när, var och hur du skall fiska i de olika vattnen eller instruera i olika kast- och fisketekniker eller lära ut flugbindning. Du även få hjälp med att välja rätt utrustning eller rätt sorts bete för ett speciellt vatten eller fiskart. Våra guider kan även hjälpa till med hela arrangemang. De talar både tyska och engelska och kan bokas för kortare eller längre tid.

FISKEREDSKAP
Fiskeredskap som spön, rullar beten och övriga tillbehör finns till försäljning eller uthyrning. Även flytvästar. Kartor och övrig information lämnas med fiskekortet.